«Ο γιατρός πρέπει να είναι έμπειρος σε πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα και στην τριβή»
Ιπποκράτης
Το μασάζ και η μάλαξη
Η τέχνη της μάλαξης προέρχεται από μία πολύ βασική ενστικτώδη και αρχαία θεραπευτική τέχνη του να ακουμπάμε, να χαϊδεύουμε και να τρίβουμε εκεί που πονάμε. Είναι έμφυτο αντανακλαστικό να ακουμπάμε την παλάμη μας στο στομάχι όταν πονάει. Το κάνουμε αυτόματα στον πονοκέφαλο, το στραμπούληγμα, το πιάσιμο, την κράμπα ή την πληγή. Το χάδι είναι από τα πρώτα ερεθίσματα που δεχόμαστε ως νεογέννητοι και συνεχίζει να είναι από τα πιο σημαντικά της παιδικής ηλικίας καθώς θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής φροντίδας ενός παιδιού. Το άγγιγμα, το χάδι και το τρίψιμο ως μορφές θεραπείας και ενδείξεις φροντίδας και αγάπης είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση.
Οι συστηματικοί κατευθυνόμενοι χειρισμοί του μυοσκελετικού του σώματος με τη χρήση των χεριών, δαχτύλων, παλάμης, αγκώνα, ποδιών ή και ολόκληρου του σώματος είναι το μασάζ, η μάλαξη. Εφαρμόζεται στον εαυτό μας τοπικά ή στο σώμα ενός δέκτη, για λόγους θεραπευτικούς ή προληπτικούς. Η χαλάρωση που συνοδεύει μία συνεδρία μασάζ σκοπό έχει να λειτουργήσει θεραπευτικά, άμεσα ή διαχρονικά, ως μία κατάσταση παράδοσης και έλλειψης άγχους στην οποία ο νους ηρεμεί, τα νεύρα επίσης, και στην οποία το άγγιγμα σε συνδυασμό με την κίνηση και την πίεση, καταπραϋνει και θεραπεύει. Χωρίς καμία αμφιβολία το μασάζ έχει τεράστια ψυχολογικά και σωματικά οφέλη.
Η Ιστορία του Μασάζ
Η επαφή με το ανθρώπινο σώμα διαμέσου θεραπευτικών χειρισμών μάλαξης είναι μία ενστικτώδης θεραπευτική τέχνη που ξεκίνησε από πολύ παλιά. Πολλοί πολιτισμοί της αρχαιότητας φαίνεται να είχαν αναγνωρίσει την αξία του αγγίγματος και του τριψίματος και τα οφέλη τους στην υγεία και την διατήρηση αυτής.
Η πιο παλιά ένδειξη εφαρμογής τεχνικών μασάζ για λόγους θεραπευτικούς βρίσκεται στην Κίνα σε ένα ιατρικό κείμενο Con-Fu και είναι 4000 ετών. Εκεί μαζί με τις σωματικές και γυμναστικές ασκήσεις αναφέρονται και διάφορα είδη μάλαξης.
Ζωγραφιές σε τάφους στην Αίγυπτο, εξάλλου, απεικονίζουν δύο άντρες, ο ένας δείχνει να δουλεύει στα πόδια και χέρια του άλλου, υποθέτουμε μασάζ, πιθανόν μία μορφή της ρεφλεξολογίας που γνωρίζουμε σήμερα.
Η βουδιστική παράδοση, οι Ταοϊστές, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και οι ασκούμενοι των πολεμικών τεχνών, όλες αυτές κι άλλες πολλές διαφορετικές παραδόσεις της ανατολής από την Ιαπωνία μέχρι την Ταϋλάνδη, αναγνώριζαν την συμβολή της μάλαξης ως μία ουσιώδης προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες πρακτικές τους όπως αυτή της γιόγκα ή του υδρόλουτρου, για χαλάρωση και αποκατάσταση.
Χαρακτηριστικό είναι το ιατρικό κείμενο που θεωρείται το θεμέλιο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής Huangdi Neijing. Αναφέρεται σε διάφορες τεχνικές μασάζ και πως αυτές ειδικεύονται σε συγκεκριμένες παθήσεις πολύ πριν ακόμα από την εποχή που χρονολογείται, το 475-221 πχ.
Θεραπείες μάλαξης στην αρχαία Ελλάδα
Ερχόμενη από την ανατολή και τις εκεί πρακτικές η μάλαξη φτάνει και στην Ευρώπη, στην Ελλάδα του 10ου - 8ου αιώνα π.Χ. Αρχικά συνδέθηκε με την γυμναστική και ήταν από τα πρώτα καθήκοντα των ποδοτριβών και αλειπτών. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από την ιατρική με εφαρμογές σε τραύματα και ασθένειες. Πριν και μετά την προπονητική διαδικασία εξειδικευμένοι 'μασέρ' της εποχής εφάρμοζαν μία μορφή ιατρικής μάλαξης σε αθλητές.
Συνεχίζοντας από τους Έλληνες, οι Ρωμαίοι έκαναν το μασάζ μία από τις πιο δημοφιλείς πολυτέλειες της εποχής, ξεκινώντας από τους πρώτους αιώνες π.Χ. Στη Ρώμη του 1ου αιώνα, ο Γαληνός, Ρωμαίος φυσικός της εποχής και εμπειρογνώμονας στο μασάζ, έγραψε πολλά δοκίμια στα οποία παρουσιάζει διάφορες τεχνικές ιατρικής μάλαξης για ασθένειες και τραύματα
Η σύγχρονη ιστορία του μασάζ
Τον τελευταίο αιώνα έχουν δημιουργηθεί πολλές διαφορετικές τεχνικές μάλαξης, ξεκινώντας από την Σουηδία και το Σουηδικό μασάζ, το οποίο αποτελεί και την πιο διαδεδομένη μορφή μασάζ στις μέρες μας. Το μασάζ αποκτάει όλο και περισσότερο έδαφος στις συνειδήσεις των δυτικών καθώς στην Ανατολή σε χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία ως μία παράδοση 5000 ετών, το μασάζ εφαρμόζεται και διδάσκεται στα νοσοκομεία και σε ιατρικές σχολές και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περίθαλψης τους.
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το μασάζ πρωτίστως κέρδισε έδαφος στον χώρο του αθλητισμού για αποκατάσταση προβλημάτων και απομάκρυνση κόπωσης. Αμέτρητες μορφές μασάζ αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες για την μεταχείριση συγκεκριμένων παθήσεων η για χαλάρωση και ευεξία για όλες τις ηλικίες, δανειζόμενες στοιχεία και τεχνικές από τις παραδόσεις της Κίνας, Αιγύπτου, Ελλάδας και Ρώμης.
Το μασάζ είναι μια εμπειρία σώματος και νου
Το μασάζ μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε εμπόδια του ασυνείδητου όπως η αμφιβολία, η ντροπή, το άγχος, οι αρνητικές σκέψεις και όλο το φάσμα αυτού που ονομάζουμε ''αντιστάσεις". Αυτές οι αντιστάσεις είναι συχνά ο λόγος που μας εμποδίζουν να ζούμε την ζωή μας.
Το σώμα ενός/μίας ενήλικα είναι ένα μυστηριώδες και πολύπλοκο σύστημα του οποίου η μορφή και το σχήμα είναι το αποτέλεσμα αμέτρητων παραγόντων, είτε ορατών είτε αοράτων. Εκτός από τα προφανή προβλήματα διάπλασης που προέρχονται από την κακή στάση του σώματος, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή , το σώμα μας αποθηκεύει κόμπλεξ, ανασφάλειες, φοβίες και τραύματα, μία διεργασία που μακροπρόθεσμα οργανώνει διαμορφώνει και μορφοποιεί το σώμα μας, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο για την λεπτοφυή δουλειά του μασάζ. Μπορούμε να είμαστε απαλλαγμένοι από όλα αυτά δουλεύοντας στο φυσικό επίπεδο.
Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται θάρρος για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να είναι σε επαφή με κάποιον άλλο και να είμαστε σε θέση να εμπιστευτούμε άλλο-ξένο χέρι να έχει τον έλεγχο του σώματός μας. Αν το κάνουμε όμως, έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να συναντήσουμε τα ''μπλόκα'' του σώματός μας, να μάθουμε να χαλαρώνουμε, να απολαμβάνουμε, να θεραπευόμαστε.